Jabłoń Jonagold

 

Odmiana wczesna (termin kwitnienia)

Owoce: Owoce mają zielonkawożółtą lub kremowożółtą skórkę, niekiedy ze słabym, rozmytopaskowanym, karminowoczerwonym rumieńcem, pokrywającym do 30% powierzchni owoców. Przetchlinki szarawe, rzadko rozsiane na całym owocu. Jabłka są duże lub bardzo duże (osiągają 140–200 g), stożkowato kuliste, lekko żebrowane przy kielichu. Ich bardzo smaczny miąższ jest po zbiorze zielonkawobiały, później – zielonkawokremowy, średnio ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, o przyjemnym aromacie, w smaku zbliżony do ‘Golden Delicious’, ale nieco bardziej kwaskowaty.

Odporność: średnio wrażliwa na mróz, może ucierpieć w mniejszym lub większym stopniu przy temperaturze -25°C. Średnio podatna na parcha jabłoni, mało wrażliwa na mączniaka.

Zapylacze: Gloster, Idared, Cortland, Spartan.

Wielkość sadzonki: 1,2 m. – 2 m.

 

Kategoria:

Opis

 

Odmiana wczesna (termin kwitnienia)

Owoce: Owoce mają zielonkawożółtą lub kremowożółtą skórkę, niekiedy ze słabym, rozmytopaskowanym, karminowoczerwonym rumieńcem, pokrywającym do 30% powierzchni owoców. Przetchlinki szarawe, rzadko rozsiane na całym owocu. Jabłka są duże lub bardzo duże (osiągają 140–200 g), stożkowato kuliste, lekko żebrowane przy kielichu. Ich bardzo smaczny miąższ jest po zbiorze zielonkawobiały, później – zielonkawokremowy, średnio ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, o przyjemnym aromacie, w smaku zbliżony do ‘Golden Delicious’, ale nieco bardziej kwaskowaty.

Odporność: średnio wrażliwa na mróz, może ucierpieć w mniejszym lub większym stopniu przy temperaturze -25°C. Średnio podatna na parcha jabłoni, mało wrażliwa na mączniaka.

Zapylacze: Gloster, Idared, Cortland, Spartan.

Wielkość sadzonki: 1,2 m. – 2 m.